Fotboll   ”Boll”   Designhistoria

Fotboll historia är så rik, utdragna och varierande som spelet den tjänar. Även om deras utveckling kan spåras till forntida historia och kultur, går historien tillbaka till senare tid – 19th century. I själva verket är fotboll mer än ett sekel gamla och moderna, högteknologiska bollen har kommit mycket långt från oregelbundet formade grisurinblåsa.

Innan den engelska fotbollsförbundet föreskrivna egenskaper och mätningar för fotboll , spelet var föremål för det nyckfulla storleken och formen av en grisurinblåsa. Naturligtvis presenterade detta problem som spelare fann det svårt att bedöma studsa och riktning i urinblåsan. Dessutom, fotbollar gjorda med djur blåsor tenderade att försämras snabbt.

1855, Charles Goodyear utvecklade den första gummi fotboll. En process som kallas vulkanisering (processen att omvandla gummi till mer hållbara material) bidragit till att påskynda utvecklingen av fotboll. Vulkaniserat gummi kunde motstå trycket och undvika missbildning.

1862, vidareutveckling ägde rum med H. Lindon innovation – den uppblåsbara gummiblåsa. Tio år senare, den engelska FA introducerade specifikationer om storleken på bollen (27 inches – 28 inches i omkrets) och dess vikt (13 ounces – 15 ounces). FA godkänd fotbollar hade också ett ytterhölje av läder. Lindon uppblåsbara gummiblåsa förutsatt att mall att spelet skulle använda i årtionden.

I början av 20-talet, var bollarna gjorda med mer slitstarkt gummi. Dessa bollar var innesluten i garvat läder paneler som fogas samman. Lädret hölje bollarna gjort rubriken svårt, särskilt eftersom lädret var mycket absorberande. Detta utgjorde ett problem med bollar som gjordes med äkta läder. Tillverkare försökt begränsa absorption genom att belägga läder exteriörer i syntetiska färger och andra icke-porösa material.

År 1950 gav en annan väsentlig förändring – den vita bollen. Detta gjordes genom vit-tvättning lädret. Syftet med att använda den vita bollen var att öka bollen synlighet till förmån för åskådare. Ibland när du tittar på gamla klipp kan man märka att orange bollar också användes på 50-talet. Dessa skapades också för att förbättra sikten i snöiga förhållanden.

Före 1970-talet fanns det också en annan viktig utveckling i fotboll design – Buckminster bollen. Detta var en förändring från bollar gjorda med paneler av läder ihopsydda. I stället för paneler, var hexagoner fogas samman. Denna design blev en mycket populär design som fortfarande används av moderna fotboll tillverkare.

På 1960-talet införandet av syntetiska fotbollar. Dessa bollar har utformats med konstläder, men de inte ersätta läder bollar fram till 1980-talet. Den sista gången som en läderboll användes i fotbolls-VM var i Spanien 1982 (Adidas Tango Espana).

Azteca av Adidas var den första syntetiska bollen används i en FIFA World Cup. Moderna fotbollar använt en kombination av konstläder och polystyrenskum som förbättrade deras beröring, acceleration och hastighet. Stora fotboll tillverkare fortsätter att experimentera med sina konstruktioner i ett försök att förbättra mål-poäng och offensiva strategier.

Lämna ett svar