Armbandets popularitet går tillbaka till romartiden och fortsätter än idag

Romerska armband delade många av designmönstren för halsband och örhängen från eran. De ständigt populära örhängena med ringarna från eran matchades med ett armband med ringar. Graverade armband och armband med ormsymbol var mycket populära under romartiden.

Vridna armband med lejon i ändarna var vanligt, liksom armband som bestod utav två delar med ett par lejonhuvuden i ändarna. Herakles-knutna armband är kända som armband från romartiden.

Romarna var väldigt kreativa när de utformade sina smycken. Men de lånade fortfarande från grekiska motiv. Solfjäderblad, flyende hundar och akantusblad, alla av grekiskt ursprung, sågs ofta vid utformningen av romerska smycken.

Man, Bun, Summer, Sun, Forest, Nature, Spring, Grass

Bildkälla: Pixabay

Stenar och glas användes ofta i romerska armband. Ädelstenar användes ofta som ögon. Bandstrimlor klipptes för att representera en rad av murgröna sammanflätade med pärlor.

Många av armbanden som bestod utav symboler från blad och bär var tungt smyckade med dekorativt glas. Förmögna kvinnor kunde ses med armband i flera lager av smaragder.

Under den georgianska tiden förblev armband populära. Juvelerare i Paris blev kända för sina guldarmband med pärlrader. Efter 1820-talet blev korallen bekräftelsen på att vara modern, så herrarmband  och andra smycken blev tungt besatta med koraller.

Den viktorianska eran förändrade kvinnors mode, inklusive smyckestilar. Örhängen blev långa och dinglade medan armbanden blev styva och bars vanligtvis parvis. Spännarmbandet blev mycket modernt.

Art Nouveau-perioden förde än en gång till förändringar när det gällde mode och smycken. Kameleonter och ormar tvinnade sig runt armbanden. Den mystiska egyptiska skalbaggen kunde man se på armband och ringar.

Från 1980-talet fram till nu har armbandsmodet blandats och varierats. Armbandsstilar har blivit mer av en individuell stil än en trend.

Lämna ett svar